Blogul lui Miron: Vevey Elveția , lacul leman de Geneva, bustul M.Eminescu și despre cum am trecut granița cu Buletinul Moldovenesc

Vevey Elveția , lacul leman de Geneva, bustul M.Eminescu și despre cum am trecut granița cu Buletinul Moldovenesc

  Mai pe scurt: despre cum a fost în Elveția orășelu Vevey , ce caută bustul lui M.Eminescu acolo și cum am trecut granița doar cu buletinul Moldovenesc.




Cîte ceva despre Elveția

  Să încep cu aceea că din păcate nu trăiesc în Elveția , nu am pașaportul lor și că sunt nespus de fericit că am avut ocazia să vizitez această țară.Mai întîi  ca să știți ,această țară este împărțite în 3 zone (Italiană,Germană,Franceză) eu vă voi povesti despre Vevey ,partea franceză sau zona Geneva.Se vorbește 3 limbi oficiale (Italiană,Germană,Franceză) și una pentru minorități (Retoromană).




(moneda națională elvețiană)


Granița și Buletinul Moldovenesc

  M-am pornit din Munchen unde sunt stabilit deja de o perioadă bună, pînă la destinație avem 550 km , Germania se trece repede mulțumit autostrazilor moderne , în mare parte unde nu are limită de viteză.Așa cum eram bucuros că plec în Elveția am și uitat documentele acasă,cu mine aveam doar buletinul Moldovenesc și permisul de conducere,deja eram departe de Munich ca să mă mai întorc,abia lîngă graniță am observat că nu am pașaportul.Din nealegere am mers mai departe, panou Zoll/Daune și peste o sută de metri un domn în formă verde Germană Polizei ne oprește.M-a salutat inteligent în germană,a rugat frumos să trag pe dreapta și să-i ofer documentele (Passkontrolle).Puțin emoționat i-am oferit buletinul Moldovenesc,s-a cam uitat la el ,a plecat în oficiu , 2 minute au tercut cît un an, de frică să nu fiu întors înapoi.Cînd vine și domnu m-a rugat săi deschid ușile din spate la mașină s-a uitat și mi-a urat drum bun,am răsuflat ușor și am pleca mai departe.
  Pe drum pînă puțin mai departe de Zurich toți vorbea și tot era scris în germană.

Vevy , Motreux ,Lacul Leman sau Genev

  Vevey un orășel foarte mic dar foarte frumos , wikipedia scrie Vevey este un oraș în Elveția. Situat în cantonul Vaud, pe malul nordic al Lacului Geneva, nu depate de Lausanne.
Cîteva date despre el: ca mărime orășelul nui mare 2,39 км² populația 17 802 // anul 2005.
  Acest orășel transmite o liniște mega sufletească:

(procesed with vscocam filter  acg) - camera iphone6s

 Sper că nu am să fiu criticat , dar nu am fotografiat multe detalii din motiv că mi sa descărcat telefonul ( .

  Benzenăriile după ora 10 nu funcționează nici una , de cât cele self și fară cash,prețurile nici nu vreau să spun, dacă ai gust de o cafea cel mai ieftin poți găsi cu 5 euro, o înghețată la fel în jurul la 5 euro, în magazine poți procura în euro dar restul îl vei primi în franci la benzinărie exact la fel.

  Dacă nu ai internet ești salvat de wi-fi'urile de pe plajă , dar nu vă bazati pe ele pentru că sunt cam slabe și sunt bune doar pentru ați vedea cine ți-a scris și să răspunzi nu mai mult.

  Încă ceva poze de acolo:



  Se vorbește doar Franceza,dacă știi germana ești salvat parțial , italiana mai bine și dacă știi engleza ești salvat de-a binelea.
  În ce sumă de bani să vă încadrați nu vă pot spune.tot depinde ce doriți , dar sigur vă spun este necesat de o sumă bună de bani.
Lacul leman sau geneva

  Wikipedia scrie - Lacul Geneva sau Lacul Leman (franceză Lémanfrancoprovensală Lèman) este cel mai mare lac din Europa occidentală. Numele său, probabil de origine celtică, a intrat în franceză prin intermediul limbii latine. 

 

Bustul M.Eminescu

 Să fiu sincer nici nu m-am așteptat mergînd pe aleea lor centrală sau cum mai spun Moldovenii pe (Naberjnaja) să-l văd pe Eminescu adică bustul Eminescu , am venit repede acasă și am căutat pe net , am găsit aceast articol - bustul poetului a fost realizat de sculptoriţa Andreia Bove şi că devenit o tradiţie ca, în fiecare an, în luna ianuarie, românii din Elveţia să se reunească la Vevey pentru a marca ziua de naştere a poetului. (sursă)



  Puțin mai departe de M.Eminescu îl găsim și pe Charlie Chaplin


poze:








 (am fotografiat de pe telefon, redactat cu VSCOCAM mai multe detalii privat)

0 coment.:

Trimiteți un comentariu